Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpetejte se ;)

28. 9. 2007

Zde můžete napsat cokoliv, co se týká králíčků, nebo těchto stránek. Vaše dotazy ráda zodpovím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: hledám

(Petra, 12. 5. 2011 17:31)

Dobrý den.
U nás teddyho určitě nepořídíte, chováme pouze čistokrevné králíčky s PP českého svazu chovatelů. Na chovatele teddy nemám žádné kontakty, musíte hledat jinde. :)

Petra

Králík

(Katka, 27. 2. 2011 14:23)

Dobrý den chci se zeptat jestli králík opravdu tak zapáchá jak všichni říkají . Prý je i nečistotný co je na tom pravdy? A jakou podestýlku byste doporučil/a pro mládě ? Děkuji

Re: Králík

(Martina, 12. 3. 2011 18:50)

Kralik standardne nezapacha. Necistotni jsou pouze v obdobi puberty, jinak se bez problemu nauci chodit na zachudek. Pro mlade je vhodna stejna podestylka jako pro dospeleho, tzn. do obdelnikoveho (!nikoliv rohoveho) zachudku drevity kockolit (nejlepe hrudkujici Cats Best Oko Plus) a do zbytku klece koberecek.

Re: Králík

(štěpán pijaček, 12. 5. 2011 17:25)

pokud mhu něco říct tak králíci se dají vycvičit aby chodily na záchd anesmrdí.

rostřikování moči

(Věrka, 8. 3. 2011 13:36)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda máte odůvodnění na chování mého králíka. Je starý 1 rok a teď znenadání začal čůrat po celém bytě a v kleci ne. Do této doby dělal bobky a čůrání v kleci bez problému. Králíčka pouštíme z klece cca 3 denně třeba na hodinu.. a pokaždé rozstřikuje moč. prosím, nevítě nějakou radu ?? Děkuji.

Re: rostřikování moči

(Martina, 12. 3. 2011 18:47)

Volani jara;) samecek si znackuje sve uzemi. Pokud by neprestal je jedine reseni nechat ho kastrovat.

dotaz

(Eliška, 20. 2. 2011 13:29)

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jestli se můžou vystavovat králíčci bez pp, nebo kříženci. A taky do jakého věku se mohou vystavovat. Děkuji.

Re: dotaz

(Petra, 22. 2. 2011 16:30)

Králíčci bez PP a kříženci se nevystavují. Jen jsou speciální výstavy králíků bez PP a to králíků Teddy. Na výstavě se posuzuje např. tvar těla, srst,... což souvisí s věkem králíka - s vyšším věkem jeho kvalita pro výstavu klesá. Takže do jakého věku bude králíka chovatel posílat na výstavy, záleží pouze na něm.

pro Petru

(majkl, 30. 9. 2010 16:36)

vystavte alespoň něco nemusí to být zrovna STR.Těšim se na vaší účast chovu zdar :-)

Pro Majkla

(Petra, 29. 9. 2010 20:49)

Dobrý den.

Nevím zda se na výstavě v Lysé ukážu, možná že ano. Pokud pojedu, tak určitě přivezu činčilové strakáče - ať tedy vidíte,že vím jak vypadá dobře kreslený strakáč. (pokud se neprodají nyní o víkendu na výstavě). Snad pochopíte že mi posuzovatelé nenadržují - a že vím jak mají strakáči vypadat, když vás to minule tak rozčilovalo. ;)

Hezký večer, Petra

Lysá

(majkl, 29. 9. 2010 14:18)

Zdravim
loni se tu ptal jeden chovatel jestli vystavíte v Lysé,odepsala jste že nemáte čas tak doufám že letos už na tom budete časově lépe a jednu kolekci na CV vystavíte a posílíte expozici vašimy kvalitními ZB?!
s Chovatelským pozdravem majkl a nashledanou v Lysé

co vse do kralikarny??

(petra, 23. 5. 2010 13:43)

ahoj__mamka mi dovolila mit kralicka___budu ho mit v kralikarne v "kurniku"___tak mam par otazek___vadi kdyz tam s nim budou souzit slepice??__-taky co vsechno potrebuje do ty klarikarny___je celkem velka takze tam ma velky vybeh__mam mu tam at jeslicky,napajecku a domecek???____ted je celkem teplo tak by mu to nemohlo uskodit___sousede take chovaji kralicky v kralikarne uvnitr kurniku___tak vam mockrat dekuju za vasi odpoved__jestli muzete tak odepiste na mejl:petrus.dvorakova@seznam.cz

Odpověď pro Janu K.

(Petra, 29. 1. 2010 11:45)

Dobrý den.
Ano, je to prava, králíčci bývají náchylnější k různým nemocem a docela často se nedožívají dlouho. Ke mě jezdí pro králíčky především lidé, kteří mají špatnou zkušenost se zvířaty ze zwerimexů. Pokud mohu doporučit - vybírejte zvíře od chovatelů, tam je zaručeno že zvíře zůstane opravdu zakrslé a hlavně víte např. i datum narození. Z vlastní zkušenosti vím, že do zwerimexů chtějí králíčky co nejmladší, cca kolem 3 měsíců, protože jsou malincí a lidé je lépe kupují. To se ovšem brzy projeví na zdravotním stavu králíčka. Proto zvažte koupi králíčka ze zwerimexu. :)
S pozdravem, Petra

Otázka

(Jana K. , 28. 1. 2010 15:26)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že jsou 4 týdny na odebrání králíčka brzy? Chtěla bych si vzít králíčka ze zverimexu a okolí tvrdí, že jsou pak více náchylní na nemoci. Myslíte, že je to pravda?! Už ho mám zamluveného a nechce se mi tak dlouho čekat, ale raději si nechám poradit. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jana K.

tak vidím

(Jan, 28. 12. 2009 18:39)

Tak vidím, že jsem Vás nijak nerozzlobil, ale ukázala jste na jeden problém v hodnocení. Na běžných výstavách se zakrslíci moc neobjevují. Chovatelské spolky jsou sešlostí dědků v mém věku a starších a každý je prostě zaměřen na své plemeno a tím to končí. U zakrslíků by to chtělo srovnání spíše na nějakých speciálkách, ale ani o králíčky zakrslé beránky moc velký zájem(tedy jako o chovatelství) není. Na mazlíčky je občas lidé chtějí, ale zdají se jim velcí, přeci jen hmotnost je o 250 až 500 g větší než u klasických zakrslíků. Přitom si neuvědomují, že specifický způsob pohybu beránků, tedy to pohupování je výhoda při chytání.Rychlost zakrslíků klasických při útěku ( já jim říkám tryskomyši) je s beránky nesrovnatelná, no ale každému se líbí něco jiného, klasik říká někdo má rád vdolky, jiný holky.Tak ať Vám to jde.

Odpověď pro Jana

(Petra, 28. 12. 2009 8:34)

Dobrý den. Děkuji za váš příspěvek.
Abych pravdu řekla, tak na domácí výstavě vždy zakrs. beránky posuzuje takový můj rádce, který mi i poradí co si mám nechat dál na chov a co ne. Takže beránky dost selektuje, vždy dostanu o něco méně bodů než jinde.:) Ovšem např. v Táboře v minulém roce jsem měla železitou šampionku (96,0 b.) a v tomto rce se mi chov tolik nedařil, takže jsem měla samá mláďata (3x Mvd, a jeden neklasifikovaný za natrž. ucho) a 1 samici, která dostala 94,5 b a dalších 5 (podle mého nejlepších) králíků jsem nechala doma, kvůli nepřízni počasí. Vždy se snažím vybírat do chovu co nejtypovější králíky bez vystouplých kostí, letos samička na domácí výstavě dostala 20 b. za typ, dlouhá práce začíná přinášet ovoce. :)
V roce 2010 mám naplánováno více výstav, tak budu moct více soudit. Hlavně tady u nás nemám žádnou konkurenci v zakrs. beranech, takže nemohu s nikým porovnávat, popř. vyměňovat chovné kusy. Takže králík který by byl adeptem na dalšího šampiona se nyní válí v paneláku na koberci, je to smutné, ale je to tak. Nemohu si nechat moc králíčat kvůli nedostatku místa.
Králíky jsem před čistokrevným chovem chovala ještě před tím doma v kleci jako mazlíka. Lidem říkám moje zkušenosti, i když nejsou tak velké. Králíci se v pohodě snesli, nikdy se mi nestalo že by se poprali, či jiným způsobem ublížili. Ani nyní, když pustím na celý den do ohrady několik samiců nebo několik samic, tak si nic neudělají.Toto je má zkušenost.
Na stránkách se stále pracuje, stále se něco mění, takže určitě hmotnost do textu zařadím.
Mnoho chovatelských úspěchů v roce 2010.

S pozdravem, Petra

výstavy a hodnocení

(Jan, 27. 12. 2009 23:00)

Vaši králíci vypadají dost dobře, jen bych rád věděl, kde byli ohodnoceni a komu (který posuzovatel a kterému chovateli). Již jeden rýpal měl na toto téma dotaz. Já mohu z vlastní zkušenosti říci, že na výstavách dostávají domácí chovatelé víc bodů, než přespolní a je to jen otázka vkusu. Troufnu si říci, že známému chovateli i beránka s uchem nahoru ohodnotí jak mládě velmi dobré. Je až neuvěřitelné, kolik je králíků, a to všech plemen, hodnoceno 95 bodů a více, přitom je logické, že to už by musely být kusy skutečně špičkové.Další jedovatá otázka, uváděla jste , že se zůčastníte říjnové výstavy v Táboře, jak tak Vaši králíci dopadli???
K Vašim odpovědím tazatelům bych měl ještě jednu připomínku. Dva králíci se prakticky nikdy nesnesou. V přírodě má každý svou noru, samec nikdy není se samicí a mláďaty a dvě samice, zejména v říji, se budou rvát do krve stejně jako dva samci (ti jsou schopni si vykousat pohlavní orgány a prakticky se tak vykastrovat). V naprosté většině případů ani kastrace ničemu nepomůže, u samců je to jednoduchý zákrok i poměrně levný, u samic drahý, náročný a nesmyslný zákrok. Takže, pokud mohu doporučit, když uvádíte, že králíky chováte 8 let, raďte jim to, co jste si vyzkoušela. Já se kolem králíků "motám" téměř 50 let, a co jsem si v praxi nevyzkoušel, neposuzuji,a ani druhým nedoporučuji. Jinak stránky máte hezké, možná by u jednotlivých chovaných kusů bylo dobré připojit jako mají aktuální hmotnost pro posouzení standardu.Tak ať Vám dupou králíci.

Odpověď pro Stefi

(Petra, 6. 12. 2009 10:18)

Děkkuji za pochvalu králíčků. :) Havanovitá králíčátka jsem ještě neměla, mám pouze chovnou samici, ale jsou plánovány na jaro.

Krásní králíčci, krásné stránky!

(Stefi, 5. 12. 2009 21:18)

Dobrý den, opravdu krásní králíčci! Sama vlastním jednoho zakrslíka a nikdy bych nevěřila jako jsou králíčci milí :) Máte nebo měla jste někdy králíčátka havanovité barvy?

Odpověď pro Pavlínu

(Petra, 4. 11. 2009 17:42)

Dobrý den.
Bohužel, králíčky kurýrem neposílám, mám s ním špatné zkušenosti ze strany ČD.

Děkuji za pochopení, Petra Kostečková